Blog

Se redeschide stagiunea de concerte la Sala Radio

septembrie 30, 2020 înStiri

Vineri, 2 octombrie, la ora 19.00, începe o nouă stagiune la Sala Radio, cu invitați speciali și evenimente de calitate, siguranța publicului fiind asigurată prin respectarea normelor în vigoare în contextul pandemiei.

Dintre cei 7 semifinaliști ai secțiunii de violoncel a Concursului Internațional „G.Enescu”, derulat recent online, unul singur este din România! Tânărul muzician Ștefan Cazacu (26 de ani), care va concura anul viitor în semifinala prestigioasei competiții, este invitat special în concertul de deschidere a stagiunii. Muzicianul cântă la un violoncel de colecție, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.

Concertul prezentat de Orchestra Națională Radio se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic  Duncan Ward, desemnat cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC. În anii 2012-2014, Duncan Ward a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin, poziție în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle.

Programul serii invită la o călătorie muzicală în Viena secolului al XVIII-lea prin creațiile lui Joseph Haydn: Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră și Simfonia nr. 96 – „Miracolul”. Unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, Joseph Haydn a creat 104 simfonii, aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate de pian etc. și este adesea supranumit „părintele simfoniei”.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte, alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker, şi concertul  Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu se bucură, la doar 26 de ani, de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o cunoscută familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a. Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile de acces afișate la intrarea în incinta clădirii și pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară. De asemenea, biletele se pot achiziționa şi de la Casa de bilete a Sălii Radio.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, puteți consulta website-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Cristina Bobe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Evenimente
  lun 26

  Nr. 1 Revista Amfiteatru

  septembrie 27, 2019 @ 19:00 - decembrie 30, 2021 @ 22:31
  lun 26

  Nr. 2 Revista Amfiteatru

  octombrie 30, 2019 @ 19:00 - noiembrie 22, 2020 @ 21:30
  lun 26

  Nr. 3 Revista Amfiteatru

  noiembrie 4, 2019 @ 19:00 - noiembrie 26, 2020 @ 21:30
  lun 26

  „Opere” de Buchner

  noiembrie 10, 2019 @ 19:00 - decembrie 5, 2020 @ 21:30
  lun 26

  Nr.4 Revista AMFITEATRU

  decembrie 18, 2019 @ 08:00 - decembrie 25, 2020 @ 17:00