Blog

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal la Bucureşti, Kassel şi Berlin

iulie 17, 2023 înStiri

Pentru a șaptea oară, Orchestrele Naționale de Tineret ale României sunt invitate la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

Astfel, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal porneşte într-o călătorie muzicală europeană cu 3 concerte, ce o va duce de această dată de la Bucureşti, la Kassel şi apoi la Berlin.

Pe 9 august, de la ora 19.30, la Ateneul Român va putea fi ascultat concertul „Marea Simfonie”, cu Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, în contextul Festivalului Internaţional Vara Magică – ediţia a 12-a, concert ce se va relua la Kultur Sommer Nordhessen de la Kassel (11 august) şi Festivalul Internaţional Young Euro Classic de la Berlin (13 august), solişti fiind pianiştii Oxana Corjos şi Cristian Niculescu. Concertele din Germania vor fi realizate cu sprijinul ICR, în timp ce concertul de la Bucureşti este realizat în colaborare cu Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti.

Momentul culminant al seriei este reprezentat de participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Internaţional Young EuroClassic, care se desfăşoară între 4 şi 27 august la Berlin şi la care tinerii muzicieni români participă pentru a şaptea oară.

De această dată, repertoriul ales este provocator chiar pentru publicul berlinez, conţinând o lucrare contemporană – „Panicandemica” de Alin Chelărescu, scrisă în 2021, „Concertul pentru două piane şi orchestră” de F. Poulenc şi „Marea simfonie în Do major” de F. Schubert.

Young Euro Classic este un festival creat special pentru orchestre simfonice de tineret, fiind cel mai mare și important proiect de acest gen din Europa. Concertele se ţin la Konzerthaus din Gendarmenmarkt Berlin, una dintre cele mai performante și spectaculoase săli de concert din lume,  şi sunt concentrate pe repertoriul clasic şi contemporan.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre de gen din Europa, cu o consistentă activitate pe plan internaţional.

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

  Evenimente
  lun 02

  BIBLIOTECE DE ARTE vă invită în lumea celebrului Robert Lepage

  mai 18, 2022 @ 00:00 - noiembrie 25, 2023 @ 23:59
  lun 02

  “Viața mea dublă” de Sarah Bernhardt

  februarie 7, 2023 @ 00:00 - august 16, 2024 @ 23:59