Blog

Horia-Roman Patapievici, invitat pe SCENA GÂNDIRII, la Opera Națională București

ianuarie 30, 2023 înStiri

SCENA GÂNDIRII, programul de conferinţe lunare al Operei Naţionale Bucureşti, continuă în luna februarie cu un invitat special. Pe 14 februarie, de la orele 18:30, Horia-Roman Patapievici va susţine prelegerea „Eminescu şi paradisul”.

Teza invitatului este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare. Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.

Prelegerea lui Horia-Roman Patapievici va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București. Evenimentul va fi transmis în direct, începând cu orele 18:00, de TVR Cultural, partener al Operei Naționale București.

Această serie de întâlniri va aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și universitare ale societății românești. Conferințele se desfăşoară lunar, în Sala Mare a Operei Naționale București. Scopul Conferințelor Operei Naționale București este să stimuleze dialogul intelectual și diversitatea de idei, prin crearea unui spațiu de referință al dezbaterilor culturale din România

Biletele se pot achiziționa de pe ahttps://tickets.operanb.ro/ și de la casa de bilete a Operei.

  Evenimente
  joi 23

  BIBLIOTECE DE ARTE vă invită în lumea celebrului Robert Lepage

  mai 18, 2022 @ 00:00 - noiembrie 25, 2023 @ 23:59
  joi 23

  “Viața mea dublă” de Sarah Bernhardt

  februarie 7, 2023 @ 00:00 - august 16, 2024 @ 23:59