Blog

Festivalul Internațional Shakespeare se amână până în 2021

martie 28, 2020 înStiri

A XII-a ediţie a Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, programată în perioada 23 aprilie-4 mai, nu va mai avea loc. Din cauza împrejurărilor nefericite la nivel internațional, evenimentul a fost amânat pentru anul 2021, data urmând a fi anunțată după depășirea crizei, au informat organizatorii printr-un comunicat de presă.

Povestea festivalul, care la ediția din 2020 trebuia să reunească artiști din Franța, Marea Britanie, Rusia, China, Coreea de Sud, Japonia, Africa de Sud şi alte ţări a început la Craiova în 1994, la inițiativa Fundaţiei Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal.

Evenimentul s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Festivalului Internaţional Shakespeare este organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Fundaţia Shakespeare, susţinut de Municipiul Craiova prin Consliul Local Municipal, cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.

„Festivalul a fost creat cu gândul de a avea în România o manifestare festivalieră de importanţă, asemănătoare celor la care Teatrul Naţional Craiova era invitat să participe în anii ’90, de a oferi Craiovei şi oamenilor ei posibilitatea de a-şi lega numele de existenţa unui eveniment cultural care putea să facă oraşul cât mai cunoscut în Europa şi în lume”, a povestit, într-un interviu pentru „Adevărul” Emil Boroghină, directorul artistic al festivalului. „Ne-am propus încă de la început să încercăm să aducem în România spectacole ale celor mai importanţi creatori din teatrul mondial, realizat la teatre de recunoscut prestigiu internaţional. Asfel, oamenii de teatru din ţară şi din străinătate prezenţi la Festival şi spectatorii obişnuiţi, au avut uriaşa şansă de-a lungul celor 11 ediţii de până acum să urmărească spectacole, unele dintre cele mai mari, realizate de nume de rezonanţă ale regiei mondiale precum Peter Brook, Yukio Ninagawa, Eugenio Barba, Robert Wilson, Lev Dodin, Elizabeth Le Compte, Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Silviu Purcărete, Rimas Tuminas, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Oskaras Korsunovas, Yuri Butusov, Lee Yun Taek, Romeo Castellucci, Krszystof Warlikovski, Robert Lepage şi mulţi alţii”.

    Evenimente
    sâm 20

    “Viața mea dublă” de Sarah Bernhardt

    februarie 7, 2023 @ 00:00 - august 16, 2024 @ 23:59