De Ziua Femeii, la Biblioteca Națională a România se joacă „Nora”, o poveste despre „femei care se trezesc” - Lumina Cultura

Loading Evenimente

« Toate Evenimente

 • Acest eveniment a trecut.

De Ziua Femeii, la Biblioteca Națională a România se joacă „Nora”, o poveste despre „femei care se trezesc”

februarie 19, 2020 @ 08:00 - februarie 19, 2021 @ 17:00

De Ziua Femeii, la Biblioteca Națională a România se joacă „Nora”, o poveste despre „femei care se trezesc”

Pe 8 martie, de Ziua Femeii, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională a României va avea loc o reprezentație a spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen, cea mai nouă producție a Centrului Cultural LUMINA.

Privind spre ceea ce se află dincolo de femeia puternică din familia fericită, spectacolul sondează ceea ce se ascunde dincolo de suprafețe și dincolo de clișee.

„«În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie extraordinar de puternică»”. Suntem obișnuiți cu imaginea unei familii fericite, cu bărbatul de carieră capabil și dedicat, cu soția delicată și înțelegătoare, care „face din casă un cămin”, cu copii superbi jucându-se în mijlocul unei sufragerii perfecte, mobilată modern și ergonomic. E fotografia vieții pe care suntem educați s-o râvnim, e rostul pentru care suntem încurajați să muncim, raiul de la capătul tuturor chinurilor. Cu imens talent, Henrik Ibsen pune în perspectivă acest clișeu al revistelor de lifestyle. Îi construiește un trecut și, mai important, un viitor. Ce vine după «Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți»? Ce rămâne dintr-o viață perfectă când fantomele trecutului se întorc să îți bântuie casa de păpuși cu zâmbete zugrăvite? Când aerul rece al realității pătrunde în cameră, oamenii se dezbracă și se recunosc. Și fericirea artificială se clatină. La orizont, înspăimântător și cinic, așteaptă viitorul. «Nora». Un spectacol despre cine suntem, sub diminutive și accesorii. Despre păpuși și bărbați. Despre justiția oamenilor și femei care se trezesc”, a explicat Adrian Nicolae.

Spectatorii îi vor vedea pe scenă pe actorii: Codrin Boldea/ Tudor Cucu Dumitrescu, Ana Crețu, Voicu Aaniței, Alexandra Colci, Carol Ionescu/Andrei Redinciuc, Măriuca Bosnea, Emma Mateciuc și copiii Patricia Cucu Dumitrescu, Ștefan Crețu și Sebastian Slătineanu.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză. Decorul și costumele sunt realizate de Adriana Grand. Traducerea este semnată de Radu Polizu-Micșunești și Florin Murgescu, iar rescrierea este realizată de Adrian Nicolae cu câteva contribuții de Victor Ioan Frunză.

 

Detalii

Începere:
februarie 19, 2020 @ 08:00
Se termină:
februarie 19, 2021 @ 17:00
Eveniment Category:
  Evenimente
  joi 23

  BIBLIOTECE DE ARTE vă invită în lumea celebrului Robert Lepage

  mai 18, 2022 @ 00:00 - noiembrie 25, 2023 @ 23:59
  joi 23

  “Viața mea dublă” de Sarah Bernhardt

  februarie 7, 2023 @ 00:00 - august 16, 2024 @ 23:59