Blog

Beethoven 250: un an de evenimente speciale

ianuarie 9, 2020 înStiri

În 2020 se împlinesc 250 de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven și ampla sa creație va fi în prim-planul a numeroase manifestări ce vor readuce muzica sa în atenția publicului din întreaga lume.

Concerte, expoziții și alte evenimente au fost programate și anunțate din timp în mai multe orașe importante în destinul muzicianului, în cinstea căruia se pregătesc și manifestări inedite. De asemenea, BBC și canalul Arte au anunțat diferite serii de emisiuni dedicate lui Beethoven, care vor difuzate pe tot parcursul anului.

Bonn, orașul în care s-a născut și a locuit compozitorul până la 22 ani, când s-a mutat în capitala Austriei, se află în centrul amplei agende culturale internaționale care se apleacă asupra creației muzicianului german. La bugetul de 27 de milioane de euro oferit pentru această aniversare de guvernul german, anunță Deutsche Welle, autoritățile din Bonn au adăugat un buget de 5 milioane de euro pentru organizare de evenimente programate să aibă loc până la sfârșitul lui 2020.

Printre cele mai așteptate manifestări se numără un concert susținut de London Symphony Orchestra și violonista Lisa Batiashvili, cu dirijorul Simon Rattle la pupitru. Pe 25 aprilie, Filarmonica din Berlin a programat un maraton de 24 de ore de în care va interpreta numai lucrări de Ludwig van Beethoven.

Tot la Bonn, programul aniversar se va încheia pe 17 decembrie 2020, cu „Simfonia a IX-a” interpretată de West-Eastern Orchestra, condusă de celebrul musician Daniel Barenboim.

„BHTVN2020”, logoul aniversar dedicat anului Beethoven, va fi omniprezent la Bonn, unde se anunță și alte evenimente de interes: prezentarea Casei Beethoven, unde s-a născut compozitorul,  după ce a a fost reamenajată, iluminarea tematică a orașului, o „procesiune Beethoven” cu opriri la locurile din oraș și din jurul acestuia care au jucat un rol în destinul compozitorului.

Festivalul Beethovenfest, care se desfășoară în mod normal în septembrie, va începe mai devreme și în cadrul lui vor fi prezentate compoziții noi de jazz, rock și pop pornind de la muzica beethoveniană. Se vor organiza, de asemenea, programe educative pentru tineri, care, în spații mai ales neconvențiale, vor fi inițiați în universul beethovenian, tratat în relație cu arta contemporană. „BHTVN2020” publicul va fi așteptat și la evenimente din aer liber, mai puțin formale, precum picnicuri tematice și excursii în împrejurimile orașului.

Viena, al doilea oraș important în acest program aniversal, a pregătit numeroase spectacole, concerte și expoziții speciale dedicate creației beethoveniene.

Printre altele, până pe 19 aprilie, vizitatorii pot vedea la Biblioteca Națională a Austriei expoziția „Menschenwelt und Götterfunken” („Lumea omului și sclipirile zeilor”), care tratează aspecte din biografia muzicianului (relațiile sale complicate cu alți muzicieni, cu protectori și femei), precum și teme legate de creația sa. Scrisori originale, desene, manuscrise și partiture autentice sunt expuse spre a fi admirate de publicul larg.

La Haus der Musik s-au pregătit evenimente speciale interactive, iar la Leopold Museum s-a anunțat un program ce are în centru „Pastorala” și cinci lucrări pictate de Josef Maria Auchentaller și recondiționate acum pentru prima dată, la mai bine de un secol după ce au fost create.

Opera din Viena va găzdui o montare nouă cu „Lenore”, pornind de la spectacolul istoric semnat de Otto Shenk în 1814. Theater an der Wien l-a invitat pe cunoscutul actor Christopher Waltz să regizeze a doua versiune a operei în (16-27 martie).

Filarmonica din Viena are programate în stagiunea aceasta 36 de concerte în care va interpreta lucrări de Beethoven.

  Evenimente
  mie 28

  Nr. 1 Revista Amfiteatru

  septembrie 27, 2019 @ 19:00 - decembrie 30, 2021 @ 22:31
  mie 28

  Nr. 11 Revista Amfiteatru

  septembrie 7, 2020 @ 08:00 - septembrie 7, 2021 @ 17:00
  mie 28

  Nr. 12 Revista Amfiteatru

  septembrie 7, 2020 @ 08:00 - septembrie 7, 2021 @ 17:00
  mie 28

  Nr. 13 Revista Amfiteatru

  septembrie 7, 2020 @ 08:00 - septembrie 7, 2021 @ 17:00
  mie 28

  Nr. 14 Revista Amfiteatru

  septembrie 7, 2020 @ 08:00 - septembrie 7, 2021 @ 17:00