Blog

„Atenție, se deschid cărțile!” sau literatura spaniolă la metrou

noiembrie 15, 2020 înStiri

Ambasada Spaniei la Bucureşti, cu sprijinul companiei Metrorex şi al Editurii Polirom, a lansat prima campanie de promovare a literaturii în reţeaua de metrou din București. Inițiatiava are la bază un inedit proiect cultural care se desfășoară anual la Madrid.

Pe Magistralele 1 şi 3 a intrat în circulaţie metroul literaturii spaniole, în care călătorii vor descoperi o serie de afişe cu citate ilustrate, selectate din operele unor renumiţi scriitori spanioli contemporani.

Campania „Atenţie, se deschid cărţile!” este prima de acest gen din țară și urmărește să promoveze literatura spaniolă în rândul publicului larg, oferindu-le călătorilor ocazia de a experimenta scurte momente de lectură şi trezindu-le, totodată, curiozitatea de a citi ulterior, în întregime, operele respective.

Bucureştenii sunt invitaţi să se bucure de literatura spaniolă într-un spaţiu mai puţin obişnuit, acolo unde liniile de metrou intersectează creaţia literară şi artele vizuale, transformând călătoria cu metroul într-o plimbare imaginară prin lumea cărţilor. Astfel, metroul devine un loc de întâlnire cu literatura, călătorii având posibilitatea de a descoperi sau redescoperi autori, personaje şi opere cu ajutorul textelor ilustrate.

Călătorii pot citi fragmente din operele unor scriitori spanioli de renume mondial precum Carlos Ruiz Zafón, unul dintre cei mai importanţi autori contemporani şi cel mai citit autor spaniol, după Miguel de Cervantes, Dolores Redondo, Javier Marías sau Milena Busquets.

Afişele conțin, pe lângă citate, diverse ilustraţii realizate special de doi talentaţi artişti din România şi Spania: Evelin Bundur, cofondatoare a festivalului Visual Playground, şi spaniolul Fernando Vicente, autor al mai multor ilustraţii create pentru campania literară similară, desfăşurată la Madrid.

În capitala Spaniei, acest proiect a fost iniţiat în 1997 de Asociaţia Editorilor, cu sprijinul Metro de Madrid, compania de stat care administrează reţeaua de metrou din capitala Spaniei, fiind în prezent una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite campanii culturale din oraş, care, de peste 20 de ani, reuşeşte să aducă literatura mai aproape de milioanele de persoane care folosesc zilnic acest mijloc de transport.

Elaborarea, designul şi producţia acestui proiect sunt asumate integral de Ambasada Spaniei la Bucureşti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Evenimente
  lun 30

  Nr. 1 Revista Amfiteatru

  septembrie 27, 2019 @ 19:00 - decembrie 30, 2021 @ 22:31
  lun 30

  „Opere” de Buchner

  noiembrie 10, 2019 @ 19:00 - decembrie 5, 2020 @ 21:30
  lun 30

  Nr.4 Revista AMFITEATRU

  decembrie 18, 2019 @ 08:00 - decembrie 25, 2020 @ 17:00
  lun 30

  Isadora Duncan – Viața mea

  decembrie 20, 2019 @ 08:00 - decembrie 20, 2020 @ 17:00